info

De kern van de aanpak

 • Inzicht in wat er écht speelt bij cliënten
 • Hogere kwaliteit van zorg- en dienstverlening
 • Varianten voor verschillende doelgroepen
 • Tien centrale thema’s
 • Geen vaste vragen of vinklijstjes
 

Dit vinden Professionals er van!

Het aangaan van de dialoog versterkt de onderlinge relatie en helpt bij het kunnen verstaan van de cliënt

Best lastig om je eigen mening los te laten’

Het was fijn om de dialoog eerst met collega’s te oefenen, tijdens de cursus

Je volgt de cliënt in plaats van een vragenlijst waarbij de cliënt jou volgt’

Het lukte goed om contact te maken!

Het gaat over dat wat er echt toe doet!

Toerusting

‘Dit vind ik ervan!’ draait om het aangaan van een opener dialoog. En om optimaal resultaat te hebben van de aanpak, zijn aandacht, scholing en oefening nodig. Daarom hebben we een aanbod ontwikkeld met verschillende vormen van toerusting.

 • De basiscursus ‘Dit vind ik ervan!’ voor begeleiders

  Tijdens de basiscursus ervaar je wat de onderzoekende dialoog kan betekenen. Die ervaring gebruik je voor reflectie, en om bewustwording en inzicht te vergroten in je eigen gewoontes, voorkeuren, talenten en ontwikkelpunten. Je ontdekt samen met andere deelnemers hoe de dialoog kan passen bij de cliënten en verwanten waar je mee werkt. Voor de varianten ‘Ik vertel’ en ‘Ik zie en vertel’ leer je hoe je de opbrengst van de dialoog kunt ordenen en registeren. En hoe je de opbrengst kunt benutten bij de jaarlijkse evaluatie van het plan van de cliënt, en bij verbeteringen die je direct met de cliënt kunt oppakken.
  Deze cursus duurt 9 uur, verdeeld over 2 leermomenten - vaak een van zes en een van drie uur.

 • De aanvullende cursus ‘Ik toon’ voor begeleiders van cliënten die non-verbaal communiceren

  Deze cursus is een aanvulling op de basiscursus, speciaal voor begeleiders van cliënten die vooral non-verbaal communiceren. De variant ‘Ik toon’ kent extra stappen en de onderzoekende dialoog heeft een iets andere vorm. Net als bij de basiscursus is ook in deze variant een onderzoekende houding essentieel. Deze aanvulling richt zich daarnaast op de gelijkwaardige dialoog met meerdere personen én op het werken met filmfragmenten. Ook aan bod komt het belang van het kennen van de communicatie van de cliënt. De cursus bevat echter geen methode om houding en gedrag te duiden, of te komen tot een communicatieprofiel.
  Deze aanvulling duurt gemiddeld 6 uur en wordt in één keer gegeven.

 • De leergang om leerbegeleiders op te leiden, zodat zij de cursus voor begeleiders kunnen verzorgen

  Deze leergang leidt je op tot leerbegeleider ‘Dit vind ik ervan!’. Na het succesvol afronden van de leergang, kun je de basiscursus én de aanvullende cursus ‘Ik toon’ verzorgen voor begeleiders in je eigen organisatie. Deze leergang is een intensief traject. In drie maanden tijd heb je zeven cursusdagen. Je doet praktijkervaring op door het geven van een cursus in je eigen organisatie. Uiteraard krijg je daarbij begeleiding vanuit de leergang.
  Na de leergang blijft er ruimte voor verbinding en verdieping, dankzij een jaarlijkse ontmoetingsdag en de mogelijkheid tot digitale uitwisseling.
  Deze leergang kan ook in-company worden verzorgd.